Харчування в ЗОЗ: як осучаснити Наказ № 931 на користь пацієнта

Жовтень 2025
7 жовтня 2025 року
|
1 хвилину Читати

ГС «Академія харчування пацієнтів» ініціює оновити законодавство, що регулює організацію харчування в ЗОЗ. Учасники спілки підготували проєкт змін, що базуються на європейському досвіді та принципі «харчування — частина лікування». Наказ № 931 у чинній редакції обмежує можливості ЗОЗ забезпечувати якісне харчування пацієнтам

user icon
Тетяна Коваль
засновниця компанії з медичного кейтерингу «Foodicine» та ГС «Академія харчування пацієнтів», Київ

Нині організацію харчування в закладах охорони здоров’я (ЗОЗ) регулює наказ МОЗ «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» від 29.10.2013 № 931 (далі — Наказ № 931). Документ визначає ключові принципи організації харчування в стаціонарах, проте вже втратив актуальність у багатьох аспектах.

Перелік продуктів з додатка 1 до Інструкції з організації лікувального харчування у закладах охорони здоров’я, затвердженої Наказом № 931, заклади трактують як вичерпний. Тому меню пацієнта складається з обмеженої кількості прісних страв. А завищений калораж у нормах заклади компенсують нутрієнтно бідними, але ситними макаронами, картоплею, хлібом. Крім того, Наказ № 931 не містить обов’язкової вимоги мати в ЗОЗ дієтологів, котрі могли б цю ситуацію змінити. Як наслідок, навіть на рівні обласних ЗОЗ маємо випадки, коли єдиного дієтолога скорочують.

Оскільки вдосконалити лікувальне харчування можна лише через зміну документа-регулятора, громадсь...