Нині організацію харчування в закладах охорони здоров’я (ЗОЗ) регулює наказ МОЗ «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» від 29.10.2013 № 931 (далі — Наказ № 931). Документ визначає ключові принципи організації харчування в стаціонарах, проте вже втратив актуальність у багатьох аспектах.
Перелік продуктів з додатка 1 до Інструкції з організації лікувального харчування у закладах охорони здоров’я, затвердженої Наказом № 931, заклади трактують як вичерпний. Тому меню пацієнта складається з обмеженої кількості прісних страв. А завищений калораж у нормах заклади компенсують нутрієнтно бідними, але ситними макаронами, картоплею, хлібом. Крім того, Наказ № 931 не містить обов’язкової вимоги мати в ЗОЗ дієтологів, котрі могли б цю ситуацію змінити. Як наслідок, навіть на рівні обласних ЗОЗ маємо випадки, коли єдиного дієтолога скорочують.
Оскільки вдосконалити лікувальне харчування можна лише через зміну документа-регулятора, громадсь...