СИТУАЦІЯ
Усі страви для невеликої приватної клініки готує та доставляє ресторан, який запровадив у себе систему HACCP. На території медзакладу пацієнти споживають лише готову їжу. Чи треба у такому разі впроваджувати HACCP й у самому медзакладі? Чи несе клініка відповідальність за безпечність харчових продуктів?
РІШЕННЯ
Так, необхідно впровадити систему HACCP. Клініка здійснює обіг харчових продуктів, тому вона є оператором ринку харчових продуктів і підпадає під дію Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР (далі — Закон № 771).
Закон № 771 встановлює, що усі оператори ринку харчових продуктів зобов’язані розробити та впровадити ефективну систему управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів HACCP. Відповідальні особи клініки мають дотримувати вимог та обов’язків, які регламентує Закон № 771.
Обіг — реалізація та/або зберігання харчових продуктів для цілей реалізації, у тому числі пропонування...