Нині організацію харчування в закладах охорони здоров’я регулює наказ МОЗ «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» від 29.10.2013 № 931 (далі — Наказ № 931). Документ визначає ключові принципи організації харчування в стаціонарах, проте вже втратив актуальність у багатьох аспектах.
Перелік продуктів з додатку до Наказу № 931 заклади трактують як вичерпний. Тому меню пацієнта складається з обмеженої кількості прісних страв. А завищений калораж у нормах заклади компенсують нутрієнтно бідними, але ситними макаронами, картоплею, хлібом. Крім того, Наказ № 931 не містить обов’язкової вимоги мати в закладі охорони здоров’я дієтологів, котрі могли б цю ситуацію змінити. Як наслідок, навіть на рівні обласних закладів охорони здоров’я маємо випадки, коли єдиного дієтолога скорочують.
Оскільки удосконалити лікувальне харчування можна лише через зміну документа-регулятора, громадська спілка «Академія харчування пацієнтів» дослідила пробл...