21 листопада 2025 року МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт наказу про внесення змін до наказу МОЗ «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» від 29.10.2013 № 931 (далі — Проєкт).
У супровідній записці зазначено, що Проєкт розробили з метою удосконалити правове регулювання сфери організації харчування в складі медичної послуги, яку заклад охорони здоров’я (ЗОЗ) надає в межах програми державних гарантій медичного обслуговування населення та за рахунок інших джерел не заборонених законодавством.
У разі ухвалення змін матимемо Порядок організації харчування пацієнтів у закладах охорони здоров’я. Документ визначатиме, зокрема, три технологічні моделі організації харчування — базова кухня, опорна кухня, кухня-фабрика. А також — як забезпечити харчування через аутсорс і кейтеринг, проводити бракераж і контролювати якість готової їжі в ЗОЗ.
Базова кухня — модель організації харчування, за якої процес приготування та видач...