Споживання води з колодязів, прибудинкових свердловин і річок може бути потенційно небезпечним. Бактерії, які спричиняють захворювання, тривалий час живуть та розмножуються у воді. Тому її необхідно очистити.
Перед очищенням воду потрібно оцінити за кольором і запахом:
1. Вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому або прозорому посуді на білому фоні.
2. Наберіть половину або ⅓ об’єму пляшки та інтенсивно її потрусіть. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.
3. Перевірте запах води. Якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний/підозрілий запах, таку воду заборонено використовувати для пиття й приготування їжі.
Якщо вода пройшла тест на колір і запах, її можна знезаразити кількома способами.
Кип’ятіння. Це найбільш надійний спосіб. Кип’ятіть воду протягом 10 хвилин. Після цього дайте їй відстоятися 30 хвилин й охолонути природним шляхом. Чим довше кип’ятити воду, тим більше потенційних вірусів буде знищено. Після охолодження воду ...