Рекомендовано: раціон І, ІІ, ІІІ (дієта № 15, 15 інд., 5, 5 б/м, 5 інд., 9, 9 інд., 10)
| Продукти | Маса, г | Вміст основних нутрієнтів | Енергетична цінність, ккал | |||
| Брутто | Нетто | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | ||
| Крупа гречана | 70 | 70 | 8,75 | 1,8 | 46,90 | 227,5 | 
| Масло вершкове | 3 | 3 | 0,03 | 2,1 | 0,010 | 21,5 | 
| Вода | 150 | 150 | - | - | - | - | 
| Всього | 8,78 | 3,9 | 46,91 | 249,0 | ||
| Втрати при тепловому обробленні, % | 6 | 6 | 6 | 10 | ||
| Вага готової страви: 180 г | ||||||
Технологія приготування: перебрану, підсушену, промиту гречану крупу додають до відповідної кількості окропу. Відповідно до дієти додають сіль. Ретельно розмішують. Варять до готовності при закритій кришці. Масло вершкове додають у готову страву в розтопленому вигляді. Витрати солі становлять 1,0 г на кожну порцію.
Оцінювання готової страви: колір має відповідати кольору крупи, консистенція — розсипчаста, крупа добре розварена, зерна форму зберігають.
