Рекомендовано: раціон І, ІІ, ІІІ (дієта № 15, 15 інд., 5, 5 б/м, 5 інд., 9, 9 інд., 10)
| Продукти | Маса, г | Вміст основних нутрієнтів | Енергетична цінність, ккал | |||
| Брутто | Нетто | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | ||
| Крупа гречана | 50 | 50 | 6,24 | 1,28 | 33,48 | 162,43 | 
| Масло вершкове | 3 | 3 | 0,03 | 2,10 | 0,01 | 21,50 | 
| Вода | 150 | 150 | - | - | - | - | 
| Всього | 6,27 | 3,38 | 33,49 | 183,93 | ||
| Втрати при тепловому обробленні, % | 6 | 6 | 6 | 10 | ||
| Вага готової страви: 200 г | ||||||
Технологія приготування: перебрану, підсушену, промиту гречану крупу додають до відповідної кількості окропу. Відповідно до дієти додають сіль. Ретельно розмішують. Варять до готовності при закритій кришці. Масло вершкове додають у готову страву в розтопленому вигляді. Витрати солі становлять 1,0 г на кожну порцію.
Оцінювання готової страви: колір має відповідати кольору крупи, консистенція — в’язка, не розпливається на тарілці, крупа добре розварена. Зерна форму не зберігають.
