Дезінфекцію виконують, аби знищити у середовищі, що оточує людину, патогенні збудники інфекційних хвороб (бактерії, віруси, рикетсії, найпростіші, гриби тощо). Дезінфікують, зокрема, приміщення, речі, посуд, білизну, одяг. Дезінфекцію поділяють на власне дезінфекцію, дезінсекцію, дератизацію та стерилізацію (схема).
Компоненти дезінфекції
Є два види дезінфекції:
Профілактичну дезінфекцію виконують постійно, незалежно від наявності джерела інфекційного захворювання. Її мета — запобігти виникненню та поширенню інфекційного захворювання, накопиченню його збудника в навколишньом усередовищі.
Вогнищеву дезінфекцію виконують у вогнищі інфекції. Залежно від того, на якому етапі передачі збудника інфекції її виконують, вогнищеву дезінфекцію поділяють на поточну та заключну:
Дезінфекція |
Як виконують |
Мета |
Поточна |
У присутності хворого чи бацилоносія |
Негайно знищити збудник інфекції після його виведення з організму хворого чиносія, щоб запо... |