Як виконувати заключну дезінфекцію у вогнищі інфекційного захворювання

Інфекційний контроль
3 червня 2022 року
|
1 хвилину Читати
user icon
Оксана Кунинець
завідувач відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань відділу на залізничному транспорті Державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», Львів

Дезінфекцію виконують, аби знищити у середовищі, що оточує людину, патогенні збудники інфекційних хвороб (бактерії, віруси, рикетсії, найпростіші, гриби тощо). Дезінфікують, зокрема, приміщення, речі, посуд, білизну, одяг. Дезінфекцію поділяють на власне дезінфекцію, дезінсекцію, дератизацію та стерилізацію (схема).

Компоненти дезінфекції

Є два види дезінфекції:

  • профілактична;
  • вогнищева (осередкова).

Профілактичну дезінфекцію виконують постійно, незалежно від наявності джерела інфекційного захворювання. Її мета — запобігти виникненню та поширенню інфекційного захворювання, накопиченню його збудника в навколишньом усередовищі.

Вогнищеву дезінфекцію виконують у вогнищі інфекції. Залежно від того, на якому етапі передачі збудника інфекції її виконують, вогнищеву дезінфекцію поділяють на поточну та заключну:

Дезінфекція

Як виконують

Мета

Поточна

У присутності хворого чи бацилоносія

Негайно знищити збудник інфекції після його виведення з організму хворого чиносія, щоб запо...

add to bookmark this document
print document
download document
Open Chapter
Open All Versions
Download materials
Page search