СИТУАЦІЯ
На КНП є можливість готувати їжу для працівників у власній їдальні. Як упровадити платне харчування і відобразити це в бухобліку?
РІШЕННЯ
Потурбуйтесь про документальне обґрунтування послуг харчування працівників. Оскільки готуватимете їжу у власній їдальні, яка є структурним підрозділом КНП, розробіть Положення про їдальню. В організаційних документах визначте:
- схему організації харчування (у власній їдальні);
- джерело фінансування (за рахунок коштів працівників);
- порядок харчування (порційне харчування за відомостями, талонами або картками чи за системою «шведський стіл»).
Організуйте облік витрат на виготовлення їжі як витрати виробництва. Для цього передбачте в наказі про облікову політику:
- метод калькулювання собівартості продукції;
- статті виробничої собівартості;
- склад загальновиробничих витрат, базу та порядок їх розподілу;
- калькуляційну одиницю.
Під час калькулювання собівартості керуйтесь вимогами: