Зазвичай економісти розробляють показники для встановлення стимулюючих виплат працівникам закладу. А за якими ж показниками та критеріями стимулювати самих економістів?
Розмір оплати праці прямо залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства (ст. 1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР). На практиці ж часто трапляється так, що працівники отримують однакову заробітну плату попри те, що хтось виконує роботу ліпше. Аби уникнути такого явища, застосуйте диференціацію: установіть працівникам надбавки та/або премії.
За диференціацію заробітної плати працівників відповідає керівник закладу
Щоб диференціювати заробітну плату, урахуйте:
- кваліфікацію працівника;
- складність, відповідальність та умови роботи, яку він виконує;
- результати його роботи (абз. 3 п. 2 постанови КМУ «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих...